Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.

Ma egész nap mínuszban voltak a vezető tőzsdék, az amerikai részvénypiacon megszakadt egy öt napig tartó, régen nem látott emelkedő trend. A délelőtti állapothoz képest az európai zárás valamivel kisebb esést jelentett. A német DAX index 0,9, a francia mutató 0,7, A brit index pedig másfél százalékos eséssel búcsúzott.

Amerikában is mínuszban kezdtek az indexek, de ez azután később mérséklődött. Este hat körül az S&P 500 0,2, a Dow Jones ipari átlag 0,8 százalékos mínuszban volt. A Nasdaq Composite viszont megint emelkedni tud, 0,2 százalékkal, lehet, hogy ma is új rekordot dönt.

Napon belül kilőtt az arany

Budapesten a BUX index két százalékos mínuszban búcsúzott, a vezető részvények hasonlóan viselkedtek. Az OTP 2,4 százalékkal 10 1940 forintra, a Richter százalékban ugyanennyivel 6655-re, a Mol két százalékkal 1822 forintra esett. A Telekom és az Opus záróára ezúttal nem változott. A forint gyengült, majdnem két forinttal drágább lett az euró, 353,9 az ára.

Újra megindult az arany, 0,8 százalékkal 1807,7 dollárra ment fel. Ráadásul úgy, hogy délelőtt még hasonló mértékű mínuszban volt. A sárga fém 2011 ősze óta nem látott magasságokban jár, vagyis bő kilenc éves csúcson. Közel három százalékkal ugrik a platina árfolyama és valamelyest erősödik az ezüst is.

z arany végső soron már tavaly május óta emelkedő trendben mozog, sőt mások szerint valójában 2016 óta. A koronavírus-járvány, a központi bankok ezzel kapcsolatos pénzmennyiség-bővítő intézkedései azonban tovább növelték iránta a keresletet. A tovább eső kamatok, kötvényhozamok és a viszonylag gyenge dollár is segítik a nemesfémeket.

Pesszimista az EB

A rossz részvénypiaci hangulat egyik oka az volt, hogy az Európai Bizottság lefelé módosította az EU GDP-jére vonatkozó becslését a következő 18 hónapra. Az idén az eurózónában 8,7 százalékos lehet a zsugorodás a korábban várt 7,7 helyett. A következő évre pedig 6,1 százalékos emelkedést várnak 6,3 százalék helyett.

A közzétételre azért is vártak a piacok, mert tavasszal úgy tűnt, hogy az akkori becslés gyakorlatilag találgatásokon alapult. Szinte nem is léteztek még ugyanis számok a karantén hónapjainak gazdasági teljesítményéről. Most a konkrétabb adatok ismeretében tudták az új prognózist elkészíteni.

A Citigroup célárat emelt

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos amerikai adatok továbbra sem megnyugtatók, egyes államokban új és új rekordokat jegyeznek fel. Valamelyest segített azonban az amerikai részvényeknek az, hogy a Citigroup emelte az S&P 500 index év végi értékére vonatkozó becslését. Azzal az indoklással, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve lépései folyamatosan támogatni fogják a részvénypiacot. (Ugyanez támogatja a nemesfémeket is – a szerk.) Jött egy viszonylag kedvező amerikai munkaerő-piaci adat, bár már kicsit régi, májusra vonatkozik. Eszerint 5,4 millióval nőtt a rendelkezésre álló állások száma az áprilisi ötmillióról, meghaladva ezzel az elemzők 4,5 milliós várakozását.

Forrás: privatbankar.hu

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu