Egy hét alatt csaknem 40 százalékkal esett a lakások iránt érdeklődők száma Florida déli részén. Sok eladó leveszi a piacról az ingatlanát, jobb időkre számítva. Közben erős csökkenésbe kezdett a lakóingatlanok fedezeti értéke. A hét végétől pedig Miami Beachen elkezdték bezárni a hoteleket és életbe lépett a kijárási tilalom. Országosan a február még jó számokat hozott az értékesítésben, de március biztos bezuhanást hoz.

Floridában még a hónap elején is viszonylag élénk ingatlanpiacról lehetett beszélni, ám március 9-hez képest 16-17-én már 37 százalékkal alacsonyabb volt az érdeklődők száma. A koronavírus által érintett körzetekben 41 százalék volt ez a mutató. A piacról kivont ingatlanok aránya 3 százalékról 16 százalékra ugrott, a járványos környékeknél 23 százalékra.  – derült ki az Amerikai Ingatlanforgalmazók Szövetsége (NAR) által végzett felmérésből, ennek eredményeit a miamiherald.com közölte.

A Point2Homes piaci platform szerint az egész Egyesült Államokban jellemző a visszaesés. Országosan egy hét alatt 35 százalékos volt a csökkenés az érdeklődők számában. A lakásbérlőknél 25 százalékos volt ez az arány.

Ennél rosszabb hír, hogy – a Clever nevű online ingatlanszolgáltató szerint – országosan a lakóingatlanok 9 százaléka kevesebbet ér, mint a fedezeti értéke.  Megjegyzi azonban, hogy például Miami-Dade megyében csupán 5,3 százalék tartozik ebbe a csoportba, ami sokkal jobb szám, mint az egy évtizeddel ezelőtti válság idején mért 47 százalék.

Hiába esett vissza az érdeklődők száma, országosan az értékesítés kissé nőtt.  A NAR szerint februárban az előző havinál 6,5 százalékkal több használt lakást adtak el. Elemzők 0,7 százalékos emelkedésre számítottak a januárban mért 1,3 százalékos csökkenés után. Tavaly februárhoz képest 7,2 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma. Bár még nincsenek márciusi adatok, szinte biztos, hogy erős visszaesés lesz a forgalomban.

Az árakat februárban még nem csapta meg a koronavírus előszele. Országosan a használt lakások mediánára éves szinten 8,0 százalékkal, 270 ezer 100 dollárra nőtt, és már a 96. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben. Az átlagár 6,0 százalékkal 305 ezer 800 dollárra emelkedett.

Ha megmaradna a februári értékesítési lendület, akkor 3,1 hónapba telne eladni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 9,8 százalékkal, 1 millió 470 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene. Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Mi a helyzet az új építkezéseknél? Nos, ezek a vártnál kevésbé csökkentek, ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma lefordult közel 13 éves csúcspontjáról és a vártnál sokkal nagyobb mértékben esett vissza. A kereskedelmi minisztérium szerint februárban éves szintre vetítve 1 millió 599 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami a januárihoz képest 1,5 százalékkal kevesebb, de az egy évvel korábbihoz viszonyítva 39,2 százalékos emelkedést jelent. Februárban a piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 1 millió 72 ezer ház építését kezdték el, ami 6,7 százalékkal haladja meg az előző hónapban mért 1 millió 5 ezret.

Már kevesebb az építési engedély

A kiadott építési engedélyek évesített száma 1 millió 464 ezerre süllyedt a januári 1 millió 550 ezerről, 5,5 százalékkal csökkent. Elemzők 0,8 százalékos csökkenést vártak a januári 9,2 százalékos emelkedés után. A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 1,7 százalékkal, 1 millió 4 ezerre nőtt. A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1 millió 316 ezer volt, 0,2 százalékkal maradt el a januári 1 millió 319 ezres értéktől, a tavaly februári 1 millió 332 ezernél pedig 1,2 százalékkal volt kevesebb.

Az eddig tartó lendület mögött részben az áll, hogy fokozatosan csökkent a jelzáloghitelek kamata. Ráadásul a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosult, így az utóbbi években stabilan nőtt a kereslet a saját tulajdonú lakások iránt. A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata több mint hároméves mélypontra süllyedt. Február végén 3,45 százalékon állt, ami csaknem másfél százalékponttal kevesebb a 2018 novemberében elért csúcshoz képest.

Forrás: portfolio.hu

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu