A következő 6-12 hónapban is megőrizheti az erejét az arany, köszönhetően a globális tényezők kedvező együttállásának – mondja az egyik vezető szingapúri bank közgazdásza. Ha tehát beüt a piaci káosz, úgy tűnik, a sárga nemesfémben bízhatnak a befektetők menedékeszközként.

A dolgok ma úgy állnak a világban, hogy szinte minden megágyaz az arany drágulásának, vagy legalábbis az árfolyam relatív stabilitásának. A klasszikus menedékeszköznek számító sárga nemesfém tehát egyenesen profitálhat a mostani bizonytalan időkből – olvasható ki Howie Lee, a szingapúri Oversea-Chinese Banking Corporation közgazdászának szavaiból.

A szakértő elemzése szerint a következő 6-12 hónapban tehát stabil maradhat az arany ereje. A nemesfém egyébként a hét közepén már átlépte az unciánkénti 1500 dolláros lélektani határt is.

Ráadásul, ha szétszálazzuk az egyes globális tényezőket, szinte mindegyik az aranyat támogatja. A tökéletes mixnek részei az alacsony kamatok, a nem túl erős dollár, a kereskedelmi konfliktus, valamint a geopolitikai feszültségek a Perzsa-öbölben.

Tartós lehet az arany ereje

FORRÁS: AP IMAGES

Lee hozzátette, ezek a kockázatok emelték fel a héten az aranyat több mint hatéves csúcsra, és egyelőre az látszik, hogy a befektetők átkapcsoltak kockázatkerülő üzemmódba – ennek elsődleges oka jelenleg, hogy egyre többen félnek attól, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus a megoldás helyett inkább eszkalálódni fog. A piaci szereplők tehát egyre bizonytalanabbak a világgazdaság közeljövőjével kapcsolatban, és a bizonytalan trendek az alacsony kockázatú eszközök, például a nemesfémek, felé terelik a befektetőket.

A többi nemesfém kapcsán a szakember jelezte, az ezüst és a platina piacán szintén drágulásra számít. Hangsúlyozta azonban, az arany kiemelten erős menedékeszköz státusza miatt a sárga fém kiemelkedik a sorból.

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu