Jó beszállási lehetőséget mutat az arany grafikonja. Összeszedtük az arany mellett és ellene szóló fundamentális és technikai érveket.

Portfolio Tanácsadó Központ – A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon – profi megoldások

Fundamentális helyzet

 

Makrogazdasági tendenciák:

 

  • Lassuló világgazdaság. A jelenleg tartó világgazdasági konjunktúra historikusan a leghosszabb időszakot öleli fel, az Egyesült Államok gazdasága július végére már 121 hónapja fog növekedni. A gazdaság pedig ciklikus, így egyre nő a valószínűsége egy lassulásnak, visszaesésnek.
  • Egy elmérgesedő USA-Kína kereskedelmi háború növelheti geopolitikai feszültségeket, erősítheti az arany menekülőeszköz szerepét.
  • A világ vezető jegybankjai ismét rátérhetnek a monetáris lazításra, mely csökkenti az arany tartásának alternatív költségét. Az arany árfolyama jól korrelál a reálkamatokkal, melyek jelenleg erőteljes csökkenő pályán mozognak.
  • A Fed közelgő monetáris stimulusa gyengíti a dollárt, mely olcsóbbá teszi az aranyat a többi devizában, ez pedig keresletélénkítő hatású.

 

Kereslet-kínálat

A Keresleti oldalt tekintve:

  • Nagyságrendileg a kereslet felét az ékszerek biztosítják, melyben nem várható jelentős visszaesés, tekintve arra, hogy az egyik legjelentősebb ékszer vásárló, India népessége és jóléte folyamatosan emelkedik.
  • A befektetési célú kereslet elég szerteágazó, az aranyrudaktól, érméktől át a jegybankok aranytartalékáig, ETF termékekig terjed. Elsősorban ebben a szegmensben nőhet élesen a kereslet az arany iránt a jelenlegi környezetben.

 

Hegymenet előtt állhat az arany

Kínálat:

  • Nagyrészt az aranybányászat biztosítja a szükséges aranymennyiséget, azonban a termelés viszonylag rugalmatlan.
  • Az aranyvisszanyerés, újrafeldolgozás tette ki a kínálat 25-40%-át az elmúlt években. Az árfolyam növekedése serkentőleg hathat erre a szegmensre, azonban egy hirtelen keresletélénkülést valószínűleg nem fog tudni gyorsan fedezni.

 

Hegymenet előtt állhat az arany

Pozícionáltság:
A CFTC által publikált nettó spekulatív aranypozíciók tendenciáját nézve már sokan pozícionálódtak aranyár emelkedésre. Jelenleg közel az öt éves maximumhoz helyezkedik el a historikus nettó spekulatív vételi pozíciók száma, mely inkább óvatosságra intő jel a további emelkedésre való spekulációkkal szemben.

Hegymenet előtt állhat az arany

 

Mit mond a technika?

Az arany idén a jól teljesítő eszközök között helyezkedik el, 11%-kal került feljebb az árfolyama. Június második felében sikerült áttörnie az 1350 dolláros unciánkénti árat, mely jelentős ellenállásként funkcionált az elmúlt öt esztendőben a sárga nemesfém életében. Miután átszakította a fontos szintet, nagyot ment az árfolyam, és július folyamán egy konszolidációs szakasz vette kezdetét. Július 18-án újabb kitöréssel próbálkozott az eszköz, mely azonban másnapra befulladt. Ami viszont érdekes, hogy nem esett vissza ennek ellenére az árfolyam a korábbi 1380-1420 dolláros kereskedési sávjába, hanem annak tetején elkezdett kis volatilitással bekonszolidálni. Ez arra enged következtetni, hogy jelentős eladói nyomás rövid távon a jelenlegi 1427 dolláros szinten nincsen, és hamarosan újra megpróbálkozhat az árfolyam az 1440-es szint ostromlásával. Az előző kitöréshez hasonlóan egy újabb 100 dolláros mozgás könnyedén jöhet, míg a stopot az utóbbi pár nap konszolidációs bázisa alá helyezhetjük pár dollárral, 1413 dollár köré. Így egy szűk 1%-os stoppal játszhatunk meg egy nagyságrendileg 7% nyereségpotenciállal rendelkező üzletet, mely igen vonzó alternatívának tűnik. A napi bontású grafikonon az előző kitörést és a mostani 1380-1420-as sávot láthatjuk, az órás bontású chart-on pedig a rövid távú stop szint megállapításához használt 1415 dollárnál húzódó támaszt próbáltam szemléltetni.

Hegymenet előtt állhat az arany

 

Hegymenet előtt állhat az arany

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Szerző: Bosnyák Zsolt

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu