A bitcoin kriptopénzt gyakorta illetik a „digitális arany” jelzővel, így sokan azt feltételezik, hogy a két vagyoni eszköz árfolyama között összefüggés lehet. A legújabb kutatások azonban nem ezt támasztják alá.

Nem kell sok idő hozzá, hogy a kriptopénzek megismerése után találkozz a „digitális arany” kifejezéssel. Ez a bitcoin egyik leggyakrabban használt jelzője.

Egyesek úgy hiszik, hogy a bitcoin értéke egy nap olyan magasra nőhet, hogy átveheti az arany szerepét, mint vagyontárolási eszköz.

Azonban annak ellenére, hogy gyakran említik a két eszközt egy lapon, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy nincs közöttük összefüggés. Ezt már szakértők is régóta hangoztatják, azonban sokan nem hittek nekik.

Az Irán és az USA közötti konfliktus miatt nemrég egyszerre ugrott meg az arany és a bitcoin értéke, ugyanis a befektetők ezeket kezdték vásárolni, hogy biztosítsák magukat egy gazdasági válsággal szemben. Azonban a hosszú távú adatok azt mutatják, hogy a két eszköz nem mutat semmiféle korrelációt.

Hogy megvizsgálják van-e összefüggés a bitcoin és az arany között, a kutatók egy 90 napos Spearman korrelációs számolást végeztek a Coin Metrics adatai alapján.

A Spearman korreláció megmutatja, hogy mennyi összefüggés van az árfolyamok között. Az összehasonlításhoz hozzárendel -1, 0, vagy 1 értéket. Az 1-es érték teljes összefüggést jelent, a 0 azt jelenti nincs összefüggés, a -1 teljes inverz összefüggést jelent.

Szóval mit mutatott az értékelés?

Az adatok áttekintése után a kutatók kiszámolták, hogy 2013 óta az arany és a bitcoin 0 és 0,2 közötti korrelációt mutatott, ami azt jelenti, hogy szinte nincs összefüggés közöttük. Más szóval bármilyen összefüggés a két vagyoni eszköz között pusztán a véletlen műve.

Azonban az adatok érdekes fordulatot mutatnak 2019 októberére, amikor az arany és a bitcoin árfolyama inverz korrelációt mutatott.

Azonban a számok nem jeleznek jelentős kapcsolatot, így ez csak valamilyen átmeneti jelenség lehetett, vagy a véletlen műve.

Ahogy korábban említettük a bitcoin és az arany ára együtt emelkedett, miután az USA kiiktatta az iráni Kászim Szulejmáni tábornokot.

Azonban ez nem bizonyítja, hogy bármilyen összefüggés lenne a két eszköz között, csak azt, hogy a befektetők a fiat pénzeken kívül keresnek menedéket.

Más szóval ez csak egy különleges eset volt, és a két eszköz épp eleget mozog ellentétesen ahhoz, hogy kimondjuk: nincs összefüggés közöttük.

A bitcoin, mint „digitális arany, nem több mint egy felfogás, ami a jövőben akár be is igazolódhat.

Forrás: bitcoinist.com

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu