Technikai probléma merült fel ma reggel, ezért nem láthatók a magyar tőzsdén az instrumentumok árfolyamai, a kereskedés sem indult el, a Xetra kereskedési rendszernél jelentkezett a probléma.

Update

Megérkezett a közlemény a kereskedés visszaállításáról:

A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a derivatív piac tőzsdei kereskedését a 2020. március 2-i tőzsdenapon 10 óra 30 perctől kezdődően visszaállítja. A kereskedés felfüggesztést követő visszaállításakor a Budapesti Értéktőzsde Általános Üzletszabályzata Ötödik Könyv – Kereskedési Szabályok 8.6 pontja szerinti Egyensúlyi-áras kereskedés az alábbiak szerint kerül alkalmazásra:

  • 10:30–10:40 ajánlatgyűjtési időszak
  • 10:40/41 ügyletkötési időszak
  • 10:41–17:00 szabad szakasz

Határidős részvények és index opciós részvények és index, spreadek:

  • 10:30 –DerNyitóInd
  • 10:40/41 –DerNyitóKer
  • 10:42 -DerSzabadInd

10:30-től már van lehetőség az ajánlatok visszavonására.

A technikai hiba elhárultával a kereskedés a fentiekben meghatározottak szerint folytatódik.A fentiekre tekintettel a tőzsde vezérigazgatója a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.

Leállt a kereskedés

Egyelőre nem érhetők el információk a hazai tőzsdén kereskedett instrumentumok mai árfolyamáról és az árfolyamelmozdulásokról. A BÉT tájékoztatása alapján technikai probléma merült fel. Ezzel kapcsolatban hamarosan tájékoztatást tesznek közzé. Néhány percre a bet.hu sem volt elérhető.

A XETRA KERESKEDÉSI RENDSZER PROBLÉMÁJA MIATT NEM TUDOTT ELINDULNI AZ AZONNALI PIACI KERESKEDÉS. ENNEK HATÁSA VAN A MAGYAR TŐZSDEI KERESKEDÉSI RENDSZERRE IS. A XETRA TECHNIKAI PROBLÉMÁJA MIATT NEM INDULT EL MÉG IDEHAZA A KERESKEDÉS.

Itt a Wiener Börse hibaüzenete.

Közben a magyar tőzsde is reagált:

A Budapesti Értéktőzsde tájékoztatja a piaci szereplőket, hogy a mai (2020.03.02.) tőzsdenapon a tőzsdei kereskedés – a Származékos Szekció Határidős és Opciós Deviza Piac kivételével – a kereskedési rendszer meghibásodása miatt leállításra került. A jelenlegi helyzet a BÉT Általános Üzletszabályzata alapján ún. technikai szünetnek (trading halt) minősül. A BÉT mindent elkövet annak érdekében, hogy a meghibásodást a lehető legrövidebb időn belül elhárítsa, és a kereskedést megindítsa.

NEM, MINTHA EZ A HAZAI BEFEKTETŐKET MEGNYUGTATNÁ, DE NEM CSAK A MAGYAR TŐZSDÉN, DE A BÉCSI, A LJUBLJANAI, A PRÁGAI ÉS A ZÁGRÁBI TŐZSDÉN SEM MEGY A KERESKEDÉS.

Kritikus időszakban nem láthatók az adatok, hiszen az európai tőzsdéken meredek felpattanás látható ma reggel, nyilvánvalóan sokan kereskednének a hazai piacon is.

Múlt héten egyébként rég nem látott esés söpört végig a magyar tőzsdén is, a hazai részvények értéke egy hét alatt 1100 milliárd forinttal csökkent, csak az OTP kapitalizációja 568 milliárd forintot zuhant.

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu