A banki papírok is nagyot gyengültek.

A világ tőzsdéin hétfőn végig söprő nagy árfolyam-veszteségeket követve jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon is – írja az MTI hozzátéve, hogy New Yorkban a DJIA-30 index 4,96 százalék, a Nasdaq Composite index 7,11 százalék csökkenéssel nyitott hétfőn.

Az olaj WTI jegyzésára 30 dollár alá csökkent. Pénteken még 40 dollár felett járt egy hordó olaj ára, egy hete pedig 50 dollár felett – teszi hozzá a Portfólió. Kiemelik: a magyar tőzsde a kezdeti 8 százalékos mínusz kis részét ledolgozva több mint 6 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Mol teljesít a leggyengébben.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai tőzsdéken 6-7 százalékos veszteségben jártak a főbb árfolyamindexek, de a vírusjárványban leginkább érintett Olaszország tőzsdéje Milánóban tíz százalékot meghaladó veszteséget szenvedett el.

A tengerentúli részvényindexek hatalmas eséssel indították a hétfői kereskedést, az amerikai tőzsde akkorát esett, hogy nem sokkal a nyitás után 15 percre felfüggesztették a kereskedést.

A hétfői kereskedési napot az ázsiai tőzsdék is nagy indexcsökkenéssel fejezték be, Tokió öt százalékot meghaladó, a sanghaji tőzsde három százalékos, a hongkongi piac négy százalék feletti, a tajvani három százalékos, a szöuli pedig négy százaléknál nagyobb veszteséggel zárt.

A részvények körében az árfolyamcsökkenést az értékőrző befektetési eszközökbe átirányított hatalmas összegek idézték elő. Az arany például az elmúlt hetet tizenegy éve a legnagyobb áremelkedéssel fejezte be, és hét éves csúcsot ért el hétfőn.

Az arany spot ára unciánként 1681,21 dolláron állt az amerikai piacok nyitásakor, 0,40 százalék emelkedéssel.

A vírusjárvány miatt várhatóan csökkenő olajkereslet tükrében az olajárat különösen megviselte, hogy az OPEC+ tanácskozásán nemhogy a termeléskorlátozás növeléséről, de az érvényben lévő megállapodás meghosszabbításáról sem sikerült megállapodásra jutni.

Eddigi napi mélypontján a Brent 30,93 százalékos mínuszban, 31,27 dolláron, a WTI pedig 33,77 százalékos veszteségben, 27,34 dolláron állt.

Az amerikai piacok nyitásakor a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 21,23 százalékkal állt alacsonyabban, hordónként 35,66 dolláron, a WTI ára pedig 21,32 százalékkal 32,48 dollárra csökkent.

Az olajár csökkenése nagy veszteségeket okozott az olajipari részvények körében, a Chevron Corp és az Exxon Mobil Corp papírok már a nyitás előtt tizenöt százalékot veszítettek a tőzsdén kívüli forgalomban. A Marathon Oil Corp, a Devon Energy Corp, az Apache Corp és a Pioneer Natural Resources Co részvények 25-34 százalékkal estek.

A banki papírok is nagyot gyengültek, mivel a piac a Fed múlt heti rendkívüli kamatcsökkentése után újabb kamatcsökkentésre számít a jövő heti rendes ülésen. A Citigroup Inc, a Bank of America Corp és a JPMorgan Chase & Co részvények 9-12 százalékkal gyengültek. A dollár is gyengült, az eurót 1,50 százalékkal jegyezték erősebben az amerikai piacok nyitásakor, 1,1454 dolláron.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu