A Wall Street-i guru, Peter Schiff úgy véli, hogy a Fed rendkívüli kamatcsökkentése lehet az, ami kidurranthatja tőzsdei buborékot, Schiff összeomlása számít a részvény-, és a kötvénypiacokon is; továbbá arra is, hogy válság jön, ami a 2008-as krízisnél is nagyobb lehet majd.

A megosztó Wall Street-i előrejelző szerint a Fed legutóbbi lépése, a keddi, rendkívüli 50 bázispontos kamatcsökkentés lehet az, ami végül kidurranthatja a szerinte tomboló tőzsdei buborékot. A Fed kedden 1-1,25 százalékra vágta vissza az irányadó ráta céltartományát, amit a koronavírus negatív gazdasági hatásainak enyhítésével indokoltak.

Peter Schiff szerint a problémát maga a buborék jelenti, és ha egyszer kipukkadt, a baj már megtörtént. A guru úgy vélte, ha nem a koronavírus, akkor valami más lett volna a kiváltó ok. Schiff, az Euro Pacific Capital vezetője piaci berkekben régóta ismert személyiség, bár előfordult, hogy a figyelmeztetései mégsem valósultak meg: egyszer azt jósolta, hogy az arany ára unciánként ötezer dollárig emelkedik majd, bár azt nem árulta el, hogy pontosan mikor.

Peter Schiff
Forrás: Joe Buglewicz/Bloomberg via Getty Images

A guru azonban most azokkal ért egyet, akik szerint a tőzsdék és a kötvénypiacok beszakadásának az esélye nagyobb mint eddig bármikor. Schiff szerint a kötvénypiac összeomlik, és az érkező pénzügyi válság sokkal rosszabb lesz annál, mint amilyen a 2008-as krízis volt. A szakértő szavaira általában érdemes odafigyelni, miután 2008-ban helyesen jósolta meg, az ingatlanpiac összeomlása globális válsághoz vezet majd.

Schiff azon a véleményen van, hogy a Fed annak ellenére csökkentett a kamaton, hogy az USA gazdasága jól teljesít, szerinte mindez afelé mutat, hogy a Fed nem képes elmozdulni a historikusan alacsony kamatkörnyezettől, bár 2015 végén megpróbálkoztak a szigorítással. A guru a 2008-as válságot követő monetáris politikával kapcsolatban úgy vélte, hogy a Fed sosem engedte meg a gazdaság gyógyulását. A legutóbbi jóslatával kapcsolatban csak abban bízhatnak a részvénypiaci befektetők, hogy ezúttal nem lesz majd igaza.

(MarketWatch)

Címlapkép forrása: Scott Heins/Getty Images

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu