Hatalmasat ralizott az arany a tegnapi nem mindennapi rendkívüli kamatcsökkentést követően, az amerikai jegybank 2008-ban csinált ilyet utoljára, melyet követően megduplázódott az arany ára pár éven belül.
Az arany árfolyama könyvelhette el az egyik legnagyobb nyereséget a tegnapi Fed rendkívüli kamatcsökkentésének köszönhetően. Sikeresen pattant fel a jegyzés az 1580 dolláros támaszról, és egészen 1660-ig szabaddá vált az út.

A Fed rendkívüli kamatcsökkentése soha nem látott mélységekbe küldte az amerikai 10 éves államkötvény hozamát, mellyel az 1 százalékos szint alá nézett be az árfolyam. További jegybanki és fiskális intézkedések várhatóak a koronavírus járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében, mely mind jótékony az arany számára. Az alábbi grafikon jól szemlélteti, hogy az amerikai 10 éves előretekintő reálhozamok és az arany árfolyama között mennyire erős negatív korreláció van.

Az arany idén már több mint 8 százalékot emelkedett, mely elsősorban menedékeszköz jellegének tulajdonítható. Emellett 7 éve nem látott szinteken tartózkodik a jegyzés, és az arany ETF-ek készletállománya eddig még soha nem látott szintekre szökött.

2008 óta először fordult elő ilyen a történelemben, hogy a Fed rendkívül csökkenti irányadó kamatszintjét. Amennyiben próbálunk analógiát vonni az akkori helyzettel, ezt követően 2011-re az arany ára megduplázódott.   

Címlapkép: Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images

Eliteway Consulting

Székhelye:  Spanyolország

28046 Madrid, Paseo Castellana 40.

Adószáma: B87594925

Email: iroda@elitewayconsulting.eu